Tuesday, July 5, 2011

kek pisang marble coklat....




(sumber : seripayaku.blogspot.com )
Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum-
  • 180g gula halus -  kurangkan 150g je
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes

Cara-cara
    • Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
    • Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
    • Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit (kak rose bakar 55 mts)
    • Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.

No comments:

Post a Comment