(sumber : seripayaku.blogspot.com )
Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek - lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
- 180g tpg gandum-
- 180g gula halus - kurangkan 150g je
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit (kak rose bakar 55 mts)
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
No comments:
Post a Comment