Monday, August 15, 2011

triffle strawberry cocktail.....




(sumber:periuktanah.blogspot.com)
Lapisan A: Kek coklat lembab/ kek span/ swiss roll sebarang perisa- potong setebal 1 sm dan susun dalam bekas tahan panas/ sejuk (anggaran ukuran 8 inci X 8 inci)

Lapisan B:
1 tin susu cair + 2 sudu besar gula + 2 sudu besar tepung kastard.

Kisar dalam blender dan masak dalam periuk dengan api perlahan hingga ala-ala pekat. Kacau sentiasa agar tidak hangus. Sejukkan sebentar. Tuang dan ratakan di atas lapisan kek tadi.

Lapisan C:

Toskan buah-buahan dalam tin (cocktail). Ambil sedikit sahaja sirapnya. Tabur rata di atas lapisan kastard.

Lapisan D:

Jeli kristal segera atau agar-agar segera perisa strawberry/ rasberi/ mangga atau ikut citarasa.
Sediakan ikut arahan pada label kotak. Ratakan di atas lapisan buah-buahan. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidang.

*** boleh juga disediakan dalam bekas-bekas kecil supaya senang nak dihidang secara individu. (mangkuk kecil, bekas puding atau gelas berkaki untuk lebih ekslusif)

No comments:

Post a Comment